Sportos kihívásaink

Sportos kihívásaink

Nyomtatás

Januártól kezdve közösen a Zen Power TKD sportolói és a Csabi mesteres személyi edzés vendégek különböző sportos kihívások résztvevői lehetnek. A karantén-időszakban már volt plank, guggolás és fekvőtámasz kihívás, most azonban lépésszámos havi és változó heti kihívásaink vannak. De miért is érdemes ezeket csinálni?


Kihívások szerepe

A kihívások legtöbbször motiválnak, bizonyos mesterséges versenyhelyzetet teremtve.

Egy átlagos napon valószínűleg nem jut eszedbe vagy nincs elég húzóerőd arra, hogy csinálj x számú fekvőtámaszt, guggolást, satöbbit…ám akkor eszedbe jut, hogy most van egy kihívás, ami nyomán mégis megcsinálsz x számú gyakorlatot.

Sportos kihívásaink 1
Igen, ez külső motiváció, vagyis illékonyabb, de könnyen bevezethet nálad szokásokat, ami által később könnyebben alakulhat ki benned belső motiváció, napi szintű gondolat, ambíció. Egy „külső kényszerítő erő” ilyenkor bizony csodákat tud tenni a mindennapokat tekintve.
Azonban fontos megemlíteni, hogy nem feltétlen mindenkit motivál, ha épp látja, hogy más mennyivel többet csinált az adott gyakorlatból, ezért, aki hajlamos hamar elveszteni a motivációt, ha nem kap pozitív megerősítést, annak azt ajánlom ne nézze, más mennyit csinált, csak akkor írja be a táblázatba a saját teljesítményét, ha már aznap nem csinál többet, vagy csak másnap és próbálja nem végigböngészni a többiek ismétlésszámait.

Sportos kihívásaink - lépésszám
Mit nyersz a kihívások által?

Elsősorban napi szintű motivációt a mozgásra, aktivitásra, növelve a kedvedet a sportoláshoz.
Emellett persze egy közösség tagjává válhatsz, akik közösen csinálnak valamilyen gyakorlatot, egymással versenyezve, egymást előrehúzva.
Ezáltal tudatosabb leszel a napi aktivitásod terén, talán eddig sose figyeltél oda, hogy naponta mennyit sétálsz, de ezentúl fontos lesz neked a napi 10 000 lépés megléte.
Ez eredményezheti azt, hogy sokkal aktívabb is leszel: a mozgólépcső helyett a lépcsőt fogod választani, és ha elromlik a lift, nem lesz probléma felgyalogolni a 9. emeletre sem, nem fogsz kifulladni a harmadikon. 
Egyébként pedig nálunk például Csabi mester az első három legtöbb ismétlést teljesítő között kis nyereményeket oszt ki, ami szintén mint külső motiváció van jelen.

Sportos kihívásaink - fekvőtámasz


Miért érdemes minél többet csinálnod magadhoz képest a kihívások során?

A mindennapi, rendszeres mozgás pozitívan hat a mentális és testi egészségedre is.
Azáltal, hogy gyakrabban állsz fel a számítógép elől és csinálsz valamilyen gyakorlatot, vagy buszozás helyett sétálsz egyet, kizökkent a mindennapi mókuskerékből, olyan dolgokat vehetsz észre, amik felett amúgy elsiklasz. Például feltűnik, hogy milyen szép, csendes park van a közelben vagy milyen jól esik kicsit a napfényben sétálni.
Vagy, hogy sokkal több fekvőt tudsz nyomni, mint hinnéd, a kihívás során pedig még egyre többet.
Mi ez, ha nem nyereség?
Nem elsősorban másokkal versenyzel itt, hanem önmagaddal és a saját motiválatlanságoddal, hiszen a motiváció nem konstans, jön-megy és rajtad áll, hogy leküzdöd, vagy nem. Érdemes megpróbálni, veszíteni nem fogsz vele semmit, már csak ha megpróbáltad, nyertél valamennyit. Hiszen a kezdet az, ami igazán nehéz.

Sportos kihívásaink - guggolás


Hogyan építsd be a mindennapjaidba a kihívásokat?



Remélem megjött a kedved a kihívásokhoz és már azt is tudod, hogy hogyan tudod teljesíteni nap mint nap.

Ha készen állsz, és tagja vagy a Zen Power Taekwon-do Klubnak, akkor a Facebook zárt csoportunkban eléred a táblázatot, ahova tudod írni az eredményeidet.

Hajrá!

-Kercza Réka-

Tags: